Γιατί να επισκεφθώ ψυχολόγο

Είναι συχνό το φαινόμενο του να αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο χρειάζεται να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι μια και σαφώς δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους.

Υπάρχουν κάποιες φάσεις στην ζωή ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες ή/και προκλήσεις στις οποίες καλείται να βρει λύσεις και απαντήσεις. Το αν θα αναζητήσει βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες εξαρτάται από το αν είναι έτοιμος να το κάνει και από το αν πιστεύει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει.

Στόχος είναι το άτομο να αναπτύξει τα δυναμικά του και να αναλάβει την ευθύνη για την προσωπική του πορεία υπερασπιζόμενο τις επιλογές του. Επειδή όμως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι θα πρέπει ο καθένας να πάρει το χρόνο του και να κοιτάξει μέσα του προκειμένου να αποφασίσει αν και πότε θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Ενδεικτικά παρατίθενται κάποιες κατηγορίες αιτημάτων που μπορεί να αποτελέσουν αιτία για να βρεθεί κανείς στο γραφείο ενός ψυχολόγου:
Διαπροσωπικές σχέσεις.
Συντροφικές, φιλικές, επαγγελματικές, συγγενικές, οι σχέσεις είναι πιθανό να αποτελέσουν έναν τομέα που το άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες και να στραφεί σε κάποιον ειδικό προκειμένου να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά.
Μεταβατικές περίοδοι.
Η σχέση, ο γάμος, η γέννηση, η άφιξη νέων μελών στην οικογένεια, η αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι, η συνταξιοδότηση μπορεί να αποτελέσουν φάσεις στην ζωή ενός ανθρώπου οπότε και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης και επαναπροσδιορισμού.
Περίοδοι κρίσης.
Το διαζύγιο, ο θάνατος, το πένθος, η ασθένεια αποτελούν αστάθμητους παράγοντες στην ζωή ενός ανθρώπου που τον αναγκάζουν να δει τα πράγματα υπό το πρίσμα μιας εντελώς διαφορετικής οπτικής γεγονός που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο και επίπονο αλλά συνάμα τόσο λυτρωτικό αν το αναγνωρίσει και το διαχειριστεί.
Διαταραχές συναισθήματος.
Υπάρχουν φορές που νιώθει κανείς ότι δυσάρεστα συναισθήματα όπως άγχος, θυμός, πανικός κατακλύζουν την ζωή του σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν την καθημερινότητα του δυσλειτουργική. Τότε είναι που μπορεί να νιώσει την ανάγκη να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεμπλοκάρει και να αναπτύξει νέους τρόπους διαχείρισης.